Alimentatie, wat is dit nu eigenlijk?
Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Er bestaan twee vormen van alimentatie.
- Partneralimentatie
- Kinderalimentatie
Partneralimentatie
Het kan zo zijn dat na de scheiding jij of je partner verplicht is om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud van de ander. De partner die alimentatie gaat ontvangen noemen we de partneralimentatiegerechtigde. En de partner die de alimentatie gaat betalen noemen we de partneralimentatieplichtige.
De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. Sinds 1 januari 2020 betaal je maximaal 5 jaar partneralimentatie.
Je kunt je mediator vragen om deze partneralimentatie voor je te berekenen.
Kinderalimentatie
Na de scheiding blijf je als beide ouders ook allebei financieel verantwoordelijk voor de kosten van jullie kinderen. Je kunt samen afspreken hoe u de kosten van opvoeding en verzorging van uw kinderen verdeelt. In het ouderschapsplan wordt de hoogte van het bedrag aan kinderalimentatie vastgesteld en wie dit aan wie betaalt.
Deze verlichting duurt tot de kinderen 18 jaar zijn. Voor kinderen van 18 tot 21 jaar moeten jullie als ouders bijdragen in de kosten van onderhoud en studie. Dit noemen we voortgezette onderhoudsplicht.
Informatie over scheiden en mediation
