Alimentatie, wat is dit nu eigenlijk?

Suus Scheidingsspecialist | Scheidingsadvies en Mediation

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Er bestaan twee vormen van alimentatie. 


  • Partneralimentatie 
  • Kinderalimentatie 


Partneralimentatie   


Het kan zo zijn dat na de scheiding jij of je partner verplicht is om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud van de ander. De partner die alimentatie gaat ontvangen noemen we de partneralimentatiegerechtigde. En de partner die de alimentatie gaat betalen noemen we de partneralimentatieplichtige. 

 

De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. Sinds 1 januari 2020 betaal je maximaal 5 jaar partneralimentatie. 

 

Je kunt je mediator vragen om deze partneralimentatie voor je te berekenen. 

 

Kinderalimentatie 

 

Na de scheiding blijf je als beide ouders ook  allebei financieel verantwoordelijk voor de kosten van jullie kinderen. Je kunt samen afspreken hoe u de kosten van opvoeding en verzorging van uw kinderen verdeelt. In het ouderschapsplan wordt de hoogte van het bedrag aan kinderalimentatie vastgesteld en wie dit aan wie betaalt.   


Deze verlichting duurt tot de kinderen 18 jaar zijn. Voor kinderen van 18 tot 21 jaar moeten jullie  als ouders bijdragen in de kosten van onderhoud en studie. Dit noemen we voortgezette onderhoudsplicht. 


Informatie over scheiden en mediation

scheiden met kinderen, waar kan een mediator mee helpen?
door Sushan Warjavand 6 september 2023
Dit artikel bespreekt de belangrijke overwegingen bij een scheiding met kinderen en legt uit welk rol een mediator in het proces kan vervullen.
scheiden het ouderschapsplan
door Suus 18 januari 2023
Als jullie uit elkaar gaan dan wordt jullie partnerschap beëindigd maar gaat het ouderschap door. Een goed werkend ouderschap is gebaat bij het op de juiste manier afsluiten van het partnerschap en de acceptatie dat je samen doorgaat voor een goede zorg van je kinderen. Een slechte partner is niet meteen ook een slechte ouder. Zodra je de partnerschap en ouderschap los van elkaar kan zien, kun je bespreken op welke manier jullie samen het ouderschap willen gaan vormgeven. Dit alles wordt middels een ouderschapsplan opgesteld en bijgehouden. Wat staat er in een ouderschapsplan? De betrokkenheid van jullie kinderen, dit zal afhankelijk zijn van de leeftijd van de kinderen; Hoe jullie samen de zorg en ook de opvoeding van de kinderen willen vormgeven; De omgang met de kinderen, wanneer ze bij welke ouder verblijven; Hoe jullie samen beslissingen willen nemen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld het brengen en halen als de kinderen sporten; Hoe jullie de kosten voor de verzorging en de opvoeding gaan bekostigen; Relevante onderwerpen die voor jullie kinderen van belang zijn. Als scheidingsspecialist bespreek ik deze punten met jullie. Naar aanleiding van wat jullie hebben besproken en afgesproken zal ik het ouderschapsplan voor jullie opstellen.
Meer posts